Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Raid on Entebbe

6. marts 2013 af Carsten Skov

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Raid on Entebbe billede

Israel befriede i 1976 omkring 100 gidsler fra fangenskab i Entebbe-lufthavnen i Uganda. Gidseltagerne kæmpede palæstinensernes sag, så begivenheden trækker indlysende tråde til nutiden. Er filmen imidlertid mærket af tidens tand?

Den 27. juni 1976 er en jumbojet med 257 passagerer på vej fra Israel til Paris. Under mellemlanding i Athen kommer en håndfuld terrorister om bord og under den videre flyvning mod Paris tager de kontrollen med flyet. I første omgang foretages en mellemlanding i Libyen – hvor Muammar Gaddafi var kommet til magten i 1969 – for at tanke brændstof. Endemålet var dog Entebbe-lufthavnen i en forstad til Ugandas hovedstad Kampala.

Israels officielle standpunkt var dengang som nu, at man ikke ville forhandle med terrorister. På den anden side så det i den konkrete situation ud til, at der kunne være uoverskuelige politiske konsekvenser af at stå urokkeligt på denne holdning. Risikoen for, at de omkring 100 jødiske gidsler på den kaprede jumbojet måtte lade livet lå bag et offentligt pres på den politiske ledelse i Israel.

I dag er Israels befrielse af gidslerne gået over i historien, men allerede samme år blev TV-filmen 'Raid on Entebbe' om begivenheden produceret. Déngang kom den op i biograferne herhjemme. Genudgivelsen på DVD minder om begivenheden, men den bærer imidlertid også præg af, trods en del stjerne-navne på rollelisten, begrænsningerne i datidens TV-produktioner. Desuden er historien – uanset hvad man så måtte mene om den nutidige konflikt mellem Israel og palæstinenserne – beskrevet meget endimensionalt, meget sort/hvidt.

'Raid on Entebbe' mangler på flere måder elementære egenskaber ved en effektiv action-film. Historien er kendt på forhånd, ligesom helte og skurke fra første billede bliver malet uden nuancer, uden facetter, der gør dem troværdige ud over deres funktion i forhold til propaganda-formålet med filmen.

Derimod er det interessant at se, hvordan Yaphet Kotto krukker sig gennem rollen som Ugandas daværende diktator Idi Amin. I virkelighedens verden en politisk figur, som ikke kunne få bragt rollen som politisk indflydelsesrig mægler til uden for rammer af sin egen selvforståelse. En fremstilling, som går igen i filmen.

Desuden rummer fremstillingen af diskussioner i henholdvis politisk og militær ledelse i Israel en del spænding, repræsenteret ved Peter Finch som Yitzhak Rabin, der efterfulgte den karismatiske Golda Meir som premierminister og Tige Andrews som Shimon Peres, Israels nuværende præsident, der dengang var forsvarsminister. Herover for står Jack Warden som generalløjtnant Mordechai Gur. Spændingerne mellem de 3 bliver sat yderligere af det offentlige pres fra familie og venner til de jødiske gidsler, der forlangte politisk indsats for at bringe gidslerne hjem i live.

Sideløbende med denne polemik når man frem til, at en militær befrielsesaktion KAN gennemføres. I filmen bliver forberedelserne fremstillet med en kun behersket fornemmelse for de militære udfordringer. Det virker som om det blot handler om kortdistanceløb på tid.

Det går ikke meget bedre, da den israelske indsatsstyrke i filmen når frem til Entebbe-lufthavnen. Bevares, ikke alt går som efter en snor. Overraskelsesmomentet søges udnyttet til at uskadeliggøre terroristerne, omend det sker med tabet af 5 israelske kommando-soldater, oberstløjtnant Yonatan Netanyahu, der spilles lige lovligt glorificerende af Stephen Macht – og 45 ugandiske soldater.

'Raid on Entebbe' er et partsindlæg for den ene af parterne i den politiske konflikt og som sådan står budskab og plot skåret i pap og bøjet i neon. I forhold til nutidens perspektiv står filmen til gengæld tydeligt unuanceret med et indhold, der ikke just peger i retning af dialog og konstruktiv sameksistens mellem konfliktens parter.

På DVD-omslaget er anført, at der er tale om en storfilm af instruktøren bag 'Imperiet slår igen'. I et filmhistorisk perspektiv har sidstnævnte titel dog langt den største pondus.

Ekstramaterialet udgøres af en enkelt trailer.

Another World Entertainment

Titel: Raid on Entebbe
Original Titel: Raid on Entebbe
Premieredato: 21. februar 2013
Instruktør: Irvin Kershner
Skuespillere: Peter Finch, Martin Balsam, Horst Buchholz, John Saxon, Sylvia Sidney, Jack Warden, Yaphet Kotto, Charles Bronson, Tige Andrews, Eddie Constantine
Spilletid: 145 min.
Selskab: Edgar J. Scherick Associates, 20th Century Fox Television, 1976
Genre: Action , Drama





banner
Overskrift Højre Block
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...
Monkey Man
Immaculate
Fire døtre



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...